Lokale politiek verjaagt auto’s uit binnensteden
Detailhandel Nederland vreest aantasting van de binnensteden. De lokale economie zal volgens de ondernemersclub ernstig te lijden hebben onder de plannen van de plaatselijke politieke partijen die autoluwe of zelfs helemaal autovrije stadscentra willen.
Dat constateert de belangenclub na bestudering van de partijprogramma’s voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. „We hebben twaalf steden onder de loep genomen, waaronder de grote vier en provinciehoofdsteden als Arnhem, Haarlem en Maastricht”, zegt Guido van Woerkom, voorzitter van Detailhandel Nederland. „Tot onze grote schrik zien we dat een kwart van de partijen volgens hun programma de auto liever kwijt dan rijk is in het centrum.”
Tegen auto’s
„Het schrappen van 10.000 parkeerplaatsen in het centrum van Amsterdam (GroenLinks), 2000 in Rotterdam (D66) of het sluiten van parkeergarages in Utrecht (GL) lijkt louter en alleen gericht tegen auto’s in plaats van dat het de binnenstad vooruithelpt”, signaleert Van Woerkom. Het zijn vooral de lokale afdelingen van GroenLinks, SP, PvdA en D66 die zich ontpoppen als ’autohaters’. In vrijwel iedere grote stad zijn het deze vier die het voortouw nemen de binnensteden autoluw of autovrij te maken.
Melkkoe
Zelfs de polderhoofdstad Lelystad ontkomt niet aan de grillen van GroenLinks, dat het autogebruik daar wil ontmoedigen. In Middelburg maakt men zich niet druk om parkeren en wordt gesteld dat de auto geen melkkoe mag zijn. Heel anders dan de SP denkt in Rotterdam. Daar pleiten de socialisten voor een autovrije stad, waarbij het openbaar vervoer gratis is.
Niet alleen winkeliers zullen de dupe zijn van een dergelijk parkeerbeleid. Ook de consument die alleen met de auto naar de stad kan of wil komen – vanwege bijvoorbeeld slechte ov-voorzieningen of grote aankopen – zal zich niet meer welkom voelen in veel grote winkelsteden, stelt de belangenclub.
„Hij heeft dan de keuze: of met de auto naar de binnenstad, of online bestellen en producten thuis laten bezorgen. De vraag is of het autovrij maken van de binnenstad dan ook de oplossing is. Het is heel belangrijk om het winkelen op ’traditionele’ manier zo toegankelijk en prettig mogelijk te maken”, aldus de voorzitter.
Gastvrij
Daarbij doelt hij zeker niet op een voorstel van D66 in Amsterdam, dat in de binnenstad zelfs een parkeertarief van 7,50 euro per uur wil invoeren om automobilisten te weren. Van Woerkom: „Nee, absoluut niet. Klanten willen aan het eind van een dag winkelen met een goed gevoel naar huis gaan. Een gastvrij en aantrekkelijk parkeerbeleid is dan geen overbodige luxe in een tijd waarin beleving een steeds belangrijker onderdeel uitmaakt van het winkelen.”
Er zijn volgens Van Woerkom echter ook veel goede aanknopingspunten in de verkiezingsprogramma’s. Zoals het bevriezen of verlagen van de parkeertarieven zoals VVD en CDA veelal voorstaan; meer parkeermogelijkheden op drukke koopdagen (o.a. D66 Maastricht) en het standpunt dat parkeeropbrengsten niet gebruikt mogen worden om de gemeentekas te spekken (o.a. CDA Haarlem).
[Bron: Telegraaf, 2 maart 2018]
Categorieën
- Beleid (1)
- Financieel (1)
- Nieuws (3)
- Parkeren (1)